Bretus János cserépkályhás mester honlapja

Most itt vagy: Melyiket válasszam?

Oldaltérkép Kezdőlap Elérhetőségeim Fontos

 Bemutatkozás

 Galéria 1

 Galéria 2

 Használt kályhák

 Ha kályhát tervezünk

 Melyiket válasszam ?

 Vizes hőcserélőkről

   


Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestülete


cserépkályha

Főbb tüzelő berendezések összehasonlítása

cserépkályha


Amikor felmerül az alternatív fűtés gondolata az első kérdés, melyiket válasszuk? Remélem eme információ segít kiválasztani az Önnek legmegfelelőbbet!


- nyitott rendszerű kandalló

- zárt rendszerű kandalló

- kemence

- cserépkályha


Kezdjük a legrosszabb hatásfokú megoldással, a nyitott rendszerű kandallóval.

Ennél a megoldásnál a kandalló tűzterének nincs ajtója. Az égéshez a levegőt a helyiségből veszi és a forró füstgázok az égőtér után minimális hűléssel távoznak a kéménybe. A tűztér fala és a füstcső körül felmelegedett levegőt a helységbe vezetjük.

cserépkályha

Az égéskor keletkező hő nagy része a füstgázokkal távozik. A szobába a tüzelőnyíláson sugárzó hő, valamint a tűztér falazata mellet áramló felmelegedő levegő révén jut meleg.
Meleget csak addig ad, míg ég a tüz a kandallóban. Utána a kémény huzata miatt folyamatosan viszi ki a meleg levegőt a helységből. Erdő-tulajdonosoknak ajánlott.

Hatásfoka nem értelmezhető.


A következő a zártrendszerű kandalló.

Ennél a kandalló megoldásnál a tűzteret légmentesen zárható ajtóval látják el. Az égéshez szükséges levegőt vagy a kandallóajtón és az ajtó körül elhelyezet szabályozható nyílásokon, vagy a rostély alá, építéskor bevezetett külső levegő csövön keresztül juttatjuk be. A külső levegő bevezetése az előnyősebb, mert az égés így nem a szoba légteréből vonja el az oxigént.

kályha

A hőleadása ugyanúgy történik mint a nyitott rendszer esetén, de a zárható ajtó  és légbevezető nyílások révén  nem hűti a kéményen keresztül a szobát, ha  már nem tüzelünk.

A kandallókat elsősorban oda ajánlom ,ahol a gyors felfűtés a fontos - mivel rövid idő alatt nagy mennyiségű hőenergiát tudnak leadni - és van idő folyamatosan tüzelni őket (hétvégi házak, üdülők).

Hatásfoka: 35-45%

A modernebb kandallóbetéteket vizes hőcserélővel látják el, amely a lakás központi fűtésére csatlakoztatható. Ezek a hőcserélők plusz hőt vonnak el a távozó füstgázból, így megemelik  a kandalló hatásfokát. Ráadásul  több helyiség is fűthető a kandalló révén.

Hatásfok: 50-60%


A kemence

A kemence a régi magyar paraszti élet legfontossabb fűtőeszköze volt.

Igen jó a hatásfoka, mivel a tüzelő elégésekor keletkező füstgáz a kemence búbjában fordul egyet. Ekkor igen sok hőt lead a kemence falazatának, majd visszaérve a kemence szájához a füstben lévő, még éghető gázok is elégnek. Ezáltal a fa és egyéb fás anyagok a legtökéletesebben ebben a szerkezetben égnek el. A távozó füstgáz hőfoka alacsonyabb mint a kandallóknál. A hőt elsősorban hősugárzás formájában adja.

cserépkályha

A kemence másik előnye a nagy tűztérből adodik. A fán kivül bármilyen száraz növényi származék is elégethető benne.

A kemencét olyan helyen érdemes építeni, ahol a lakás stílusához illik, vagy ahol nagy mennyiségű nővényi hulladék (kukorica szár, száraz nyesedék, gallyak) keletkezik, illetve sütni szeretnének kenyeret, esetleg egyéb tészta-féléket.

Hatásfoka: 60-75%


A cserépkályha

A cserépkályhákbam mérettől és formától függően, a tűztérből távozó füstgáz 3-12 m utat tesz meg a kályha belsejében épített füstjáratokon mielőtt távozik a kéménybe. A füstjáratok falazata folyamatosan hőt von el a füsttől, így érhető el, hogy a lehető legkevesebb hő távozzon a kéményen keresztül. A falazat a felvett hőt a fűtendő helyiségnek sugározza le.

kályha

A kályha felfűtése után a kályha ajtót bezárva a kémény felé megszünik az áramlás, így a felforrósodott 7-14 mázsa kerámia órákon keresztül melegen tartja a helyiséget.

A szakszerűen méretezett és megépített cserépkályhák napi kétszert 1-1,5 óra fűtéssel 24 órán át biztosítják a helyiség megfelelő hőmérsékletét.

Lakásokba, folyamatosan fűtött helyiségekbe ajánlom, mivel  8-12 órán keresztül viszonylag állandó hőmérsékletet biztosít és  nem kell folyamatosan tüzelni. A legjobb hatásfokkal rendelkezik.

Hatásfoka: 65-80%

A cserépkályhákba is beépíthető vizes hőcserélő, amely a lakás központi fűtésére csatlakoztatható. A cserépkályháknál a hatásfokot nem növeli, de az alapvetően egy-két helyiség fűtésére alkalmas kályhával több helyiséget is tudunk így fűteni.


Az oldal tetejére


cserépkályha


Design by bfabry.